Chantal Beijers


Voor wie anders kijkt is niets onveranderlijk

Na de afronding van mijn promotie-onderzoek wilde ik graag 'de praktijk in'. Zodoende heb ik mij na het onderzoek een poosje bezig gehouden met kwaliteit van zorg om vervolgens in 2015 bij Infozorg te gaan werken. Een stukje van de 'praktijk' heb ik jaren geleden al meegekregen tijdens vakantiewerk waarin ik mee draaide in de verzorging, de activiteitenbegeleiding en de thuiszorg. Wat me destijds al opviel waren de verschillen in opvatting over wat goede zorg is, zowel onder de zorgverleners als cliënten.

Kwaliteit van zorg kan pas geleverd worden als de randvoorwaarden er zijn. Een informatiehuishouding die op orde is, is bv. een van die randvoorwaarden. De dynamiek binnen de zorg maar ook de constante technologische ontwikkelingen maken dat het implementeren van ideeën steeds weer een uitdaging is. Het hebben van ideeën is één ding, het uitvoeren van die ideeën is heel andere koek. Samen met de klant een stap verder komen, zoeken naar de best passende oplossing, dat is waar het om draait in de projecten bij Infozorg. De perfecte implementatie bestaat niet en dat maakt het werk zo boeiend. Het vraagt om denken buiten de bestaande kaders en het bewandelen van nieuwe wegen. "Voor wie anders kijkt is niets onveranderlijk", een motto waar ik me graag door laat inspireren in mijn werk.

Een van die andere randvoorwaarden voor kwaliteit van zorg zijn de wensen van de cliënt. De cliënt die steeds mondiger wordt, die zijn of haar wensen steeds beter aan kan geven en daarin ook gehoord wil worden. De cliënt die meer en meer inspraak krijgt in hoe er met zijn of haar gegevens wordt omgegaan. Deze veranderingen zorgen ervoor dat cliënten zelf ook de kans krijgen om een rol te spelen in de zorg en de manier waarop die geleverd wordt. Een mooie ontwikkeling.

Naast mijn werk fitness ik en bij mooi weer fiets ik graag een rondje over de Utrechtse Heuvelrug. Muziek is een van mijn passies; cello spelen, af en toe gitaar en in het verleden ook zingen in verschillende koren. Daarnaast kook ik erg graag, samen met mijn kookclubje beleef ik menig smakelijke avond!