Blog | Digitaal opstarten in 2021


Na een fijne kerstvakantie van 2 weken weer opstarten en (thuis) aan het werk. Waar je ‘normaal’ gezien na de vakantie in het nieuwe jaar weer fris naar kantoor rijdt, vakantieverhalen deelt bij het koffiezetapparaat, proost met elkaar op het nieuwe jaar en de dag rustig opstart, zat ik nu maandagochtend 4 januari 2021 om 08:05 al klaar om mijn e-mailbox bij te werken. Iets anders dan voorheen…

De beste wensen

Elk digitaal overleg start vrolijk met de beste wensen, elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen en vragen hoe de vakantie is geweest. Fijn om op deze manier zowel met collega’s als met klanten weer op te starten na de vakantie. Mooie en bijzondere verhalen komen voorbij; hoe kerst is gevierd in kleine aantallen, hoe een steentje bij is gedragen om (familie) ondernemers vooruit te helpen, maar ook hoe sommige feestdagen in de soep zijn gelopen wegens quarantaine en positieve testen.

Goede voornemens

Goede voornemens voor het nieuwe jaar resulteren in andere voornemens. Waar mijn voornemens eerder bestonden uit proberen files te vermijden of agenda-technisch handig te plannen, bestaat het nu uit tijd nemen om meer te bewegen en het zittend werken afwisselen met staand werken. In plaats van de auto instappen en nog even met een collega bellen om een werkdag af te sluiten, een ronde wandelen door het park of bos om even om te schakelen en de werkdag af te sluiten. In plaats van zitten, lopen, auto in en uit, op locatie en weer naar kantoor, ervoor zorgen om de Upstaa om het uur op stahoogte te zetten en staand te werken. Fitbits en stappentellers stimuleren om een keer extra de trap op en neer te lopen thuis bij het zetten van een kop koffie tussendoor.

De tijd vliegt

Naast de goede voornemens en beste wensen went het opstarten na de kerstvakantie toch ook weer erg snel. Na een volle mailbox categoriseren en wegwerken, een planning voor de week maken, afspraken bijwerken, lezen wat er in de tussentijd gebeurd is én een extra ronde wandelen tijdens de lunch gaat de dag snel voorbij. De meningen en feiten op internet zijn wisselend, maar gemiddeld mag het 6-12 weken duren om een nieuwe gewoonte te omarmen. Aangezien we sinds maart 2020 al thuis aan het werken zijn, sloot ik ook deze eerste werkdag af als vanouds en weer (bijna) helemaal in het thuiswerkritme.

De maand januari zit er alweer op, twee keer knipperen met je ogen en de maand is voorbij. Ook dat is anders: de tijd vliegt nog harder.

Op naar een Corona-vrijer jaar!

3 februari 2021