Blog | Weg met de plannen, ga reflecteren!


Weg met de plannen, ga reflecteren!

Waarschijnlijk het meest gehoorde cliché, maar zo waar: “de tijd vliegt”. Het is alweer 4,5 jaar geleden dat ik begon bij Infozorg. Ik ben inmiddels bijna 30 en begin in een andere levensfase te komen, zonder dat ik het echt doorheb. Ja, ik heb een huis gekocht, zit niet meer wekelijks in de kroeg en heb al behoorlijk lang een vaste relatie. Maar toch voel ik me nog steeds piepjong.

De afgelopen tijd is als een sneltrein voorbij gegaan. Wat interessant is, is dat de tijd vaak snel gaat als er veel gebeurt en je leuke momenten meemaakt. Vast herkenbaar. En als er niet zoveel gebeurt gaat de tijd voor je gevoel langzaam. Ik ervaar dat met name als ik in de file sta, of voor een stoplicht sta te wachten. Wat kan dat lang duren. En aan de andere kant vliegen vakanties altijd voorbij, omdat je dan allerlei leuke dingen doet.

Bij mij is de tijd voorbij gevlogen, ik heb dan ook veel meegemaakt. Op persoonlijk vlak, maar ook zeker bij Infozorg. De dag dat ik bij Infozorg begon voelt als gisteren. Toch is er veel veranderd. Collega’s die zijn gegaan en collega’s die zijn gekomen. Nieuwe applicaties, nieuwe klanten en het ‘nieuwe werken’ in Coronatijd. Samen met klanten hebben we bij Infozorg mooie stappen kunnen maken. Waar ik voorheen gemiddeld drie uur per dag in de auto zat kan ik nu binnen één minuut switchen van een overleg in Haarlem naar een overleg in Zuid Brabant. Mooi toch! Al mis ik ook wel het directe contact, zonder dat er een PC tussen zit. Maar dat komt wel weer.

Tijd blijft een interessant onderwerp. De afgelopen periode ben ik meer gaan terugkijken in de tijd. Gaan reflecteren. Corona gaf zeker in het begin meer ruimte (en vooral tijd) om na te denken. Ik merkte dat reflecteren helpt om de tijd iets meer stil te zetten. Daarnaast is het goed om af en toe terug te kijken naar waar je vandaan komt, zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak. Ook om te bedenken of je nog wel op het juiste pad zit of dat er iets bijgestuurd moet worden.

Naar mijn mening wordt reflecteren erg onderschat en te weinig gedaan. Ik raad dan ook iedereen aan om dit vaker te doen. Doe het ook samen. Laatst zaten we bijvoorbeeld met oud-studiegenoten herinneringen over onze studententijd op te halen. Wat ontzettend leuk was dat! Ook helpt reflecteren om het nare gevoel van te druk te zijn weg te halen. Tegenwoordig is iedereen te druk. Werk stapelt zich alleen maar op en er zijn meer en meer deadlines. De tijd gaat gewoon te snel en het lijkt alsof je niks gedaan krijgt. Als je gaat reflecteren kun je je oprecht afvragen of dit gevoel wel klopt. Kijk maar eens even terug naar wat je de afgelopen weken, maanden en of jaren hebt bereikt. Waarschijnlijk heb je veel meer voor elkaar gekregen dan je nu denkt, en dus ook veel meer werk afgerond. Voelt beter hè? Sowieso zouden we iets meer stil mogen staan bij de resultaten die we behaald hebben.

Is reflecteren eigenlijk ook niet veel belangrijker dan plannen? Je kunt van gemaakte fouten leren en van de goede zaken genieten. Ook helpt het je om sneller weer terug te komen op het juiste pad. Met een verkeerde implementatie of wijziging bezig? Accepteer het, stel het bij en zorg dat je weer met de goede dingen bezig bent. Hoe eerder je dit doet, hoe beter. Dit kan alleen door goed te reflecteren en niet te lang vast te blijven houden aan eerder gemaakte keuzes. Laat het bestaande plan los, maak met de kennis van nu een nieuw plan en ga verder. En ja dat is lastig, maar uiteindelijk bespaart dit tijd.

Plannen is ook moeilijker dan reflecteren. De toekomst is niet te voorspellen en voortdurend zul je je agenda moeten bijstellen. Vraag dat maar aan de mensen die de afgelopen maanden mooie reizen op de planning hadden staan. Niemand die Corona had kunnen voorspellen. Is het eigenlijk ook niet raar dat we voor projecten altijd een plan van aanpak maken, en vrijwel nooit een reflectie van aanpak of iets dergelijks? Dit terwijl de plannen regelmatig in de prullenbak belanden en reflecties altijd nuttig blijven.

Stilstaan bij je handelen is vooruitgang (Loesje)

18 september 2020