Alles draait om de koppeling


In de jaren 70 en 80 kreeg het woord ‘koppelbaas’ een negatieve lading. Maar als je het sec bekijkt, dan is het een mooi woord. Een baas in het koppelen. En als je dat vertaalt naar het werk dat wij doen – het verbinden van allerlei applicaties – is het zelfs iets om een beetje trots op te zijn.

Eerlijk is eerlijk, we zullen onszelf niet snel een koppelbaas noemen. Maar toch. Zorgorganisaties hebben vaak (veel) verschillende domeinen en applicaties. De vraag is dan: wilt u één applicatie waar alles in past, of verschillende applicaties die u aan elkaar koppelt, zodat u gegevens uit kunt wisselen? Omdat ICT zich in de zorg gestaag uitbreidt en meer onderdeel van het primaire proces wordt, is bijna altijd sprake van de tweede variant: goede praktijken aan elkaar koppelen. Het is helaas daarbij nog vaak zo dat het eerder regel dan uitzondering is, dat koppelingen problemen geven. Iedere softwareleverancier volgt zijn eigen weg, standaarden worden gelukkig wel steeds meer gevolgd. Aandacht zullen koppelingen altijd blijven vragen. Al is het maar om de regie erop te hebben en houden.

Lego

Als functioneel beheerder in de zorg hebben we grip op bedrijfsprocessen, -regels, gegevens en applicaties. Om deze vier informatiseringsonderdelen bij elkaar te brengen, moeten we goed weten wat koppelingen zijn, welke koppelingen we moeten maken en beheren. We kennen de verschillende onderdelen als onze broekzak en verfijnen, beheren en ontwikkelen de koppelingen die deze onderdelen goed laten samenwerken. Noem ons een baas in het koppelen. We zijn bovendien bezig om onze kennis zo expliciet mogelijk te maken, zodat deze snel en eenvoudig door onze klanten opgepakt en toegepast kan worden. Dat noemen we een legoblok. Een uitgewerkt praktisch handvat met de benodigde kennis, informatie en tips en trucs, waarmee iedereen een heel eind op weg geholpen kan worden. Met onze legoblokken kunt u uw eigen gegevens- en applicatie-architectuur onderhouden en beheren.

Probleem herkennen

Om een probleemanalyse snel uit te voeren is het belangrijk om in feite al van tevoren te weten waar het probleem hoogstwaarschijnlijk zit. Dat vraagt weer om ervaring en kennis van de specifieke informatiseringsonderdelen, zoals van de applicaties en hun samenhang. Het speelveld is groot en groeiend en op alle mogelijke onderdelen komen er continu weer nieuwe koppelingen. Ook het Internet der Dingen (Internet of Things) zorgt voor dat groter wordende speelveld. Om functioneel beheer goed en bovenal flexibel te kunnen uitvoeren, is het ook belangrijk om te weten welke entiteiten met hun gegevens in het applicatielandschap zitten. Dat vraagt om de blik van een expert op koppelingen. En die vindt u terug in ons werk en in onze Saar bibliotheek. Ons streven, samen met u:

De koppelingen de baas

Wilt u deze maandbrief liever niet (meer) ontvangen? Of wilt u deze juist wel ontvangen? Dan kunt u zich op deze pagina zowel af- als aanmelden.

22 oktober 2018


Aan- of afmelden voor onze maandbrief doet u hier

Als de aan- of afmelding niet goed gaat

Laat het ons dan s.v.p. direct weten!