Efficiëntie in de ondersteunende processen


Stel: je hebt je kernprocessen als zorgorganisatie op orde en laat dat goed ondersteunen door de beste en meest toepasselijke applicaties. Dan heb je tijd om te kijken naar de meer ondersteunende processen. Ook daar valt vaak efficiëntie te behalen en het is meestal bovendien ‘laaghangend fruit’. Maar enige oplettendheid is hierbij vereist.

Een zorgorganisatie heeft niet alleen applicaties nodig die zich richten op de zorg. Ook applicaties voor ondersteunende processen zijn inmiddels onmisbaar. En ook bij het functioneel beheer hiervan ondersteunen wij. Een voorbeeld van zo’n applicatie is ProActive. ProActive is een applicatie gericht op het inkopen. Een bedrijfsproces dat steeds meer aandacht krijgt. Ook voor deze processen is efficiëntie vereist: door een goede inrichting van een applicatie kun je het werken makkelijker maken en ProActive is zo’n applicatie die daaraan bijdraagt. Typisch een geval van ‘laaghangend fruit’, want het functioneel beheer is relatief makkelijk op te pakken als je een professionele beheerder bent. Het vraagt wel even wat aandacht natuurlijk, maar daar helpen wij graag bij.

Soepeler ondersteuningsproces

In feite werkt zo’n inkoop-ondersteunende applicatie simpel. Je zet je assortiment erin, inclusief bijvoorbeeld prijsafspraken. Het grote voordeel hierbij is dat afzonderlijke teams of afdelingen nu zelf direct bestellingen kunnen plaatsen. Wij ondersteunen, zeker als wij toch al functioneel beheer voor u uitvoeren, graag ook hierbij. Bijvoorbeeld door medewerkers instroom te optimaliseren (toe te voegen en ze goed in de applicatie te zetten). Meestal is een applicatie als ProActive geen kernapplicatie, waardoor het beheer soms een beetje tussen wal en schip valt. Maar het is wel een applicatie die ervoor kan zorgen dat het inkoopproces, en daarmee het uiteindelijke functioneren van de organisatie als geheel, soepeler verloopt. Andersom geldt namelijk dat het tijd kost als zo’n proces niet op orde is.

Vergroot je efficiëntie!

En zo zijn er meer mogelijkheden om de efficiëntie relatief snel en makkelijk verder te vergroten. Stap 1 is kijken naar de kernprocessen en bijbehorende ondersteunende kernapplicaties. Maar stap 2 is bijna net zo belangrijk: ook de andere bedrijfsprocessen optimaliseren. Het is jammer als deze stap wat op de achtergrond komt. Soms kosten deze processen dan onnodig kostbare tijd. Efficiëntie win je al door een goed overzicht te hebben van waar je applicaties voor inzet, welke gegevens je waarin vastlegt en op welk vlak zij elkaar mogelijk overlappen. En vanzelfsprekend is net zo belangrijk: hoe integreren en koppelen ze? Als je één nieuwe applicatie implementeert kan dat immers grote gevolgen hebben voor de reeds geïnstalleerde applicaties. Als het niet op orde is kost het tijd, en daarmee ook geld. Wij helpen graag jullie efficiëntie te vergroten!

30 januari 2019