Het juiste moment, soms is dat nu


Je ziet het pas als je het doorhebt, zo zei Johan Cruijff vaak. En aan het eind van het jaar, terugkijkend op hoe 2021 was, kunnen wij dat weer voor een aantal onderwerpen zeggen. Jij ook?

Neem nu het toepassen van informatiebeveiliging. Het lijkt complex, maar als je het doorhebt is het dat niet. Alle begin is moeilijk, nog zo’n waarheid als een koe. Want ja, als je voor de eerste keer naar de NEN en ISO kijkt, dan zakt jou wellicht ook de moed in de schoenen. Zo verging het mij in ieder geval wel, halverwege 2018. We stonden aan de vooravond van onze certificering NEN 7510 en ISO 27001.

Na alles doorgespit te hebben kregen we een beter idee bij wat het managementsysteem is dat in de norm zo’n belangrijke rol speelt. En wij kregen een scherper beeld van informatiebeveiliging als integraal onderdeel van de informatiehuishouding. Want dat wisten wij al vrij snel zeker: voor ons zou informatiebeveiliging onlosmakelijk verbonden zijn aan en onderdeel uitmaken van onze informatiehuishouding. En dus zou onze Saar ons daarbij  helpen.

Zo gezegd, zo gedaan

Saar is ons hart als het gaat om het vastleggen van wat we met elkaar afspreken dat we doen. Ook leggen wij in Saar onze werkwijze vast: hoe doen wij hetgeen dat we afspreken? Inclusief alle applicaties die daarbij ingezet worden. Natuurlijk hebben wij onze werkomgeving om acties te plannen en uit te voeren: de dingen die we moeten doen. Tenslotte leggen wij de nieuwe situatie(s) (en de rapportage daarover) weer in Saar vast. De cirkel is rond en iedereen kan zien wat we gedaan hebben. Samenvattend:

  • Wat spreken we af te doen?
  • Hoe doen we 'dat'?
  • We plannen en organiseren 'dat' wat we doen
  • We werken de resultaten uit en rapporteren over 'dat' wat gedaan is

Dat lijkt simpel toch? En dat is het ook. Als je informatiebeveiliging en informatiehuishouding doorhebt, dan zie je hoe het naadloos en geolied in elkaar grijpt en kan functioneren. Wij kijken nu fluitend uit naar de nieuwe certificering eind januari 2022.

Doordat wij onze kennis en kunde rondom informatiehuishouding en informatiebeveiliging telkens uitwerken in onze legoblokken kunnen wij het voor jou ook simpel maken. Dat doen wij ook vandaag al, in onze Saar bieb. Al onze klanten hebben hier toegang toe.

Legoblokken en Saar bieb?

Dit lijkt misschien complex, maar dat is het niet. Wij staan met onze voeten in de klei. We praten niet alleen, we denken niet alleen, maar we doen vooral ook. Wij zijn denkers en doeners: doenkers dus. En het resultaat van dat denken en doen verwerken wij in ons platform Saar. Daarin werken wij sjablonen, onderdelen van de informatiehuishouding (concrete gegevenskoppelingen bijvoorbeeld) en praktische voorbeelden uit. Dat noemen wij legoblokken.

Het juiste moment?

De hele informatiehuishouding inzichtelijk maken, jeetje, weer zoiets, wat een werk, wat veel, wat complex. Wie ziet daar niet tegenop? Daar heb je vast nu geen tijd voor. Of toch wel? Want wie niet de eerste stap zet komt nergens. Wat is het juiste moment? Vaak lijkt dat er nooit te zijn. Maar soms is dat nu. Vandaag dus. Begin met de eerste stap. Gebruik daarbij de kennis en praktische kunde die wij al vergaard hebben. Bewandel het pad dat wij al gebaand hebben. En weet je even niet waar je bent? Trek aan onze bel, wij gidsen je direct verder.

Twijfel je eraan of wij met Saar en onze uitgewerkte kennis jou kunnen helpen, omdat je niet gewend bent zo te werken? Een wijs man, Einstein, zei daarover:

We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het veroorzaakt heeft

Dus klop vooral eens bij ons aan om erover te spreken. Of kijk in Saar (als je nog geen toegang hebt kun je toegang aanvragen).

Nu

Het juiste moment, soms is dat nu. De tijd van kerst, de tijd van bezinning. De tijd waarin wij door COVID-19 vooral moeten kijken naar alles wat we wel kunnen. Hoe moeilijk dat ook is. Niet iedereen wordt hierdoor even zwaar getroffen, maar iedereen heeft te maken met tegenslag, vroeg of laat. Onze uitdaging is te leren omgaan met dat wat is.

Ga niet bij de pakken neerzitten. Als wij elkaar daarbij kunnen helpen, dan is dat geweldig fijn.

Terugkijken

Wij kijken terug op een jaar waarin wij veel hebben kunnen helpen. En dat was vaak vanuit huis. Een jaar waarin veel zorgorganisaties een beroep hebben gedaan op onze kennis en kunde, bijna altijd online. En daar zijn we heel dankbaar voor.

Dank je wel!

Omdat wij samen met jullie door konden werken. Omdat wij jullie konden helpen de last en het werk te verlichten. Zodat 'zorgmensen' met zorg bezig kunnen zijn, daar waar zij hard nodig zijn.

Wij wensen iedereen inspirerende en fijne feestdagen. Dat je van de rust kunt genieten en dat dit zal leiden tot het vaststellen van het juiste moment. Waar dat moment dan ook voor wordt benut.

Wij wensen jou:

hele fijne, warme feestdagen
op afstand en toch dichtbij

&

een heel gezond 2022
wij zullen er weer voor jullie zijn

Namens alle Infozorgers,

Ilona

22 december 2021