Lars Bannink



Hij heeft hetzelfde verlangen om aan lijden te ontsnappen als ik en dat verlangen verdient respect - Matthieu Ricard

Opstaan, theezetten, een rondje lopen, sporten of niks doen. Het blijft mij fascineren hoe moeilijk dat soms toch is. Met volle aandacht datgene doen dat je aan het doen bent, de altijd aanwezige – en blijvende - uitdaging. Dat is het tenminste voor mij. Als het me lukt, stelt het me in staat tot rust te komen, te reflecteren en telkens weer opnieuw nieuwsgierig te zijn.

Die nieuwsgierigheid kon ik kwijt in mijn studie Technische Geneeskunde aan Universiteit Twente. Met een technologische blik leerden we naar het menselijk lichaam te kijken. In gezondheid en in ziekte. We leerden niet alleen naar het hele individu te luisteren, maar die persoon ook te zien. Die tijd leerde me dat we zoveel groter zijn dan alleen ons eigen lichaam en onze geest. We zijn verweven met alles wat er om ons heen gebeurt. Ik vroeg me af: ‘hoe kunnen we ooit gezond zijn, als de planeet waarop we leven dat niet is?’ Al voelt dat misschien vaak als gezondheid, ik denk dat het tijdelijk is en niet fundamenteel. Niet duurzaam dus.

Daarom geloof ik in planetaire gezondheid, de situatie waarin onze planeet gezond is met al haar bewoners. Ik probeer elke dag te streven naar een zachtere wereld met compassie voor mens, dier en planeet. Het is mijn rode draad, mijn baken. Als veganist, als wetenschapper, als Technisch Geneeskundige en als mens geïnspireerd door filosofie, boeddhisme en onze prachtige natuur. Dat probeer ik ook als coördinator duurzaam en circulair, om Infozorg op weg te helpen naar klimaatneutraliteit en ook als consultant bij klanten. Een zachtere wereld, daar kunnen we samen naar streven!