Wie zaait zal oogsten


Het versnellingsprogramma InZicht is in volle gang. En hoewel de natuur in de herfst is aanbeland, is het feest voor alle proeftuinen: zij genieten van de voor hen ontluikende lente, sommigen zijn zelfs al in de zomer aanbeland. En dat is mooi, want die proeftuinen gaan de zorgorganisaties en ons allen veel brengen: wij kijken verwachtingsvol uit naar hun vruchten.

Dit betekent niet dat de ‘niet proeftuiners’ achterover kunnen leunen. Zeker niet, we moeten immers allemaal gegevens gaan uitwisselen.

Een gewaarschuwd mens telt voor 2

Welke gegevens ga jij straks uitwisselen, weet jij dat al? Weet jij als bestuurder al zeker dat jij binnenkort jullie poorten naar jullie zorggegevens veilig en wel kunt openzetten? Weet je samen met jouw zorgcollega's welke gegevens in jullie organisatie zijn opgeslagen en in welke applicaties? Of is het zo dat alleen ICT daar nu een beeld van heeft? Voldoen jullie echt aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming)? En werken jullie aantoonbaar conform NEN 7510?

Allemaal vragen waar veel zorgorganisatie en zorgmensen liever niet mee geconfronteerd worden. Maar ervoor wegduiken kan echt niet meer. En dat hoeft ook niet, zo ingewikkeld is het niet, als je maar weet waar het over gaat en hoe je het aanpakt.

Je gaat het pas zien als je het door hebt

Wij hebben alle basisgegevens van een informatiehuishouding in onze digitale bibliotheek verwerkt. Voor al onze klanten hebben wij vervolgens handige hulpmiddelen ontwikkeld die direct per klant ingezet kunnen worden om zicht en grip te hebben op hun eigen informatiehuishouding. Doordat ook jij op deze manier begrijpelijk zicht hebt op jullie informatiehuishouding kun je met een gerust hart jouw ‘gegevensdeuren’ openen: stuur en ontvang alle benodigde gegevens zonder dat je nachten wakker ligt. Samen met jouw collega’s van informatisering & automatisering heb je alle gegevensstromen, al jullie (kern)applicaties en gegevenskoppelingen tussen jullie applicaties scherp en overzichtelijk in kaart en dat continu. Zonder dat je zelf de details moet weten. Je ziet direct of het goed zit of dat er toch nog werk aan de winkel is.

Samen met Siza - o.a. met Niels Fontein (informatie-architect/CISO ) en José van Dijk (Functionaris Gegevensbescherming) - zijn wij bezig geweest om de basis van hun informatiehuishouding in Saar te verwerken. Dat kostte zeker even moeite, want voordat je elkaar helemaal begrijpt ben je zo een paar weken verder. Relaties leggen tussen verwerkingen, gegevensverzamelingen, applicaties en entiteiten is best abstracte materie. Daar een praktische vertaling van maken was behoorlijk stoeien. Maar de puzzel is nu gelegd. Er ligt een stevige, begrijpelijke en multi-inzetbare basis van de informatiehuishouding van Siza. En daarmee is er ineens ook een heel helder overzicht in de stand van zaken m.b.t. AVG: check, wij voldoen echt!

Die praktische vertaling staat ook in onze bibliotheek, je kunt hem zo inzetten, dat scheelt jullie veel werk. Met deze basis komt ook direct zicht op de stand van zaken t.a.v. het IGJ eHealth toetsingskader, met in haar kielzog het aantoonbaar werken volgens ISO27001 en NEN7510. Het lijkt net een snelkookpan uit het programma InZicht.

Siza weet nu precies hoe haar informatiehuishouding er uitziet en hoe gegevens daarin worden verwerkt. Voor iedereen zichtbaar. Daarmee is Siza bijna klaar om haar ‘gegevensdeuren’ veilig en transparant open te zetten. Niels en José hebben gezaaid en gaan nu oogsten. Kom maar op met die proeftuinen. Zo brengt niet alleen InZicht versnelling, Saar doet er nog een schepje bovenop. Elke dag weer.

Op de schouders van reuzen staan

Isaac Newton schreef in een brief aan een collega: ‘Als ik verder heb gekeken dan anderen, dan was dit doordat ik op de schouders van reuzen stond.’ Newton gaf daarmee aan dat de wetenschap vooruitgang boekt door te bouwen op eerdere ontdekkingen van anderen.

Saar nodigt jou uit op haar schouders te gaan staan, zodat je al onze kennis en ervaring - die wij mede samen met onze klanten hebben opgebouwd - kunt gebruiken en daardoor heel snel kunt groeien.

31 oktober 2019


Kop koffie drinken?

Saar stelt zich graag aan u voor.

Specifieke aanvraag

Wilt u meer weten over Saar en hoe wij u met Saar kunnen helpen, meld u dan hier aan. Bellen mag natuurlijk ook!

Aan- of afmelden voor onze maandbrief doet u hier